Pavel Řezníček

* 30. 1. 1942, Blansko (Blansko), Česká republika (Czech Republic)
19. 9. 2018, Praha, Česká republika (Czech Republic)
writer, poet

 

nationality: Czech
sex: male

word:
Narozen v Blansku (poblíž propasti Macocha — abyssus abyssum invocat!). Jeho otec se narodil ve vesničce Lažánky u Macochy, podobně jako otec Vítězslava Nezvala. Řezníčkova babička Marie M. chodila v minulém století se strýcem Vítězslava N., Gustavem. „Neber si ju, je chudá,“ řekli mu jeho příbuzní, a láska skončila. No Mystification! P. Ř. maturoval na střední jedenáctileté škole (1959) v Brně, dvouletou knihovnickou nástavbu (osvětová větev) nedokončil. Pak kráčel životem, jak to jen šlo. Nyní je poštovním podúředníkem. Od roku 1974 žije v Praze. Debutoval v roce 1967 v „Sešitech pro literaturu“. Surrealistické texty v antologiích v Bruselu (1973), Lisabonu (1977), Mnichově (1980), Paříži (1983), Bochumi (1985), Anglii (1994) atd. atd. V nessurealistických antologiích: „Na střeše volnosti“ (Mnichov 1989), dále „La poésie tcheque moderne“ (nakladatelství Belin, Paříž 1990), dále v USA, Kanadě, Španělsku, na Islandu atd. V nakladatelství Gallimard (Paříž) vydal v roce 1983 román Strop (s předmluvou Milana Kundery). Vyšel i italsky v nakl. E/O v Římě roku 1984, česky v samizdatové edici Ivana Havla Expedice roku 1989. Česky „oficielně“ v nakladatelství Mladá Fronta toku 1991. Francouzsky vyšla roku 1986 sbírka groteskních povídek l´Imbécile (nakladatelství Arcane 17, St. Nazaire, Bretagne) — čteno ve francouzském rozhlase pověstným hercem. Pavel Řezníček psal a píše knižní recenze do Lidové demokracie, Sv. Slova, Telegrafu, Lidových novin, Práce, spolupracuje s Českým rozhlasem. Zúčastnil se řady autorských čtení a literárních večerů v Praze, Brně, Plzni, Ústí nad Labem, Karlových Varech, Jablonci nad Nisou, Olomouci, Teplicích; herec Miroslav Donutil četl z jeho Hvězd kvelbu ve Viole v Praze (1995). Nejpověstnější je Řezníčkova účast na literárním večeru v Grand Palais v Paříži na Mezinárodním knižním veletrhu 1990, kdy se ho Bohumil Hrabal pokoušel nacpat pod stůl na pódiu.

Bibliografie
1990 Kráter Resnik, Revolver Revue
1991 Hvězdy kvelbu, Host
1992 Tabákové vejce, Albis International
1993 Vedro, Mladá fronta
1993 Zvířata, Pragma
1994 Alexandr v tramvaji, Pragma
1994 Zrcadlový pes, Host
1995 Plovací sval, Clinamen
1996 Popel žhne (Hvězdy kvelbu II), Host
1997 Holič a boty, Pragma
1998 Blázny šatí stvol (Hvězdy kvelbu III), Petrov
2000 Atentát ve vaně, Votobia
2001 Hrozba výtahu (Básně z minulého století), Petrov
2003 Letenka do noci (antologie současné surrealistické poezie), Petrov
2003 Natrhneš nehtem hlavy jejich (Černý Ancalagon), Petrov

zdroj - www.ipetrov.cz