Viola Fischerová

* 18. 10. 1935, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
4. 11. 2010, Praha, Česká republika (Czech Republic)
writer, poet, translator

 

nationality: Czech
sex: female

word:
Od roku 1963 pracovala jako redaktorka literární redakce Čs. rozhlasu. V roce 1968 emigrovala se svým budoucím mužem Pavlem Buksou (spisovatelem Karlem Michalem) do Švýcarska, kde vystřídala různá zaměstnání. Po studiu germanistiky a historie na universitě v Basileji byla učitelkou na zdravotní a učňovské škole. Po mužově smrti v roce 1984 odešla do Německa a navázala pravidelnou spolupráci s Rádiem Svobodná Evropa a s časopisem Svědectví. V roce 1987 se vdala za spisovatele Josefa Jedličku. Od roku 1994 žije v Praze.

Bibliografie
1968 Nesmrtelná kuřata (hra), Československý rozhlas
1980 Jak František vyzrál na Papejše, Švýcarský rozhlas
1993 Zádušní básně za Pavla Buksu, Petrov
1994 Babí hodina (bibliofilie), Nakladatelství Franze Kafky a Bonaventura
1995 Babí hodina, Nakladatelství Franze Kafky
1996 Jak pápěří, Artforum - Jazzová sekce ve spolupráci s edicí Arkýř
1996 Odrostlá blízkost, Petrov
1998 Divoká dráha domovů, Torst
2002 Matečná samota, Petrov
2004 Nyní, Petrov

zdroj - www.ipetrov.cz

notes:
Mgr.